Een dag na het boeken van deze stedentrip wordt het onrustig in Barcelona. Eerst op de Rambla waar een man op een groep mensen inrijdt en daarna de protesten om Catalonië van Spanje te scheiden. Een rumoerige tijd dus waarin wij als toerist de stad gaan bekijken.
Lees hier ons verslag van 5 dagen Barcelona.

    Reis - Port Vell

Dag 1. Maandag 16 okt. 2017

03:30 uur gaat de wekker. We drinken de laatste melk en voor wie wil is er een ontbijtkoek. Het is de bedoeling dat we half vijf de deur uit gaan maar dat wordt iets later.
05:05 uur rijden we onze woonplaats uit. Heerlijk rustig op de weg. Bij aankomst op luchthaven Rotterdam/The Hague Airport parkeren we aan de rechterkant van P3.
Het inchecken gaat vlot en ook bij de security geen oponthoud. Schoenen mogen aan blijven.
Dan begint het wachten. Met heel veel andere passagiers voor diverse vluchten is de wachtruimte snel vol.
06:40 uur boarden bij gate 2 voor de reis naar Barcelona.
07:05 uur vertrekt het vliegtuig voor een vlucht van 1 uur en 45 min. Onderweg eten we ieder een mueslireep van thuis en drinken koffie.
    
09:00 uur landen we in Spanje. Het is 17 graden en half bewolkt. Na het ophalen van de koffers lopen we naar een toeristeninformatiebalie en kopen Barcelona Cards waarmee je gratis kunt reizen in het centrum en veel kortingen krijgt bij allerlei bezienswaardigheden. Wil had thuis al uitgepuzzeld hoe het openbaar vervoer ons naar het hotel kan brengen. Dat kan alleen met twee keer overstappen en dat is precies hetzelfde verhaal dat de mevrouw achter de balie ons ook vertelt. Wij vinden dat een gedoe en besluiten met de taxi te gaan.
De rit is ca. 15 km lang en na 20 min. rijden stopt de taxi al in de straat van hotel Derby. Wij zijn benieuwd of we meteen al een kamer kunnen krijgen want het is natuurlijke wel erg vroeg. En ja hoor… op de tweede etage, kamer 238, achteraan in de gang. Fantastisch! Mooie kamer ook.

Meer informatie over dit hotel.
    


    Port Vell

We bestuderen de stadsplattegrond en Herman zegt naar de haven, Port Vell te willen gaan. Even uitzoeken welke tram of bus we moeten nemen en waar de halte is. Dat laatste neemt wel wat tijd in beslag, maar het lukt. Met bus V11 naar Maritiem, een halte of 6. Bij de Barcelona Card zit ook een kartonnen pasje voor het openbaar vervoer. Die moet je in de bus in een apparaat steken. Erg handig!
11:00 uur lopen we in het zonnetje richting de haven. Het verkeer raast door de straten en over rotondes. Er zijn heel veel taxi's en heel veel bussen.
De rotonde met grote gebogen buizen valt erg op. Het heet hier Placa de les Drassanes. Wat ook in het oog springt is de beroemde Columbuszuil. Deze zuil is een 60 meter hoge toren met het beeld van de ontdekker van Amerika die naar zee wijst. Dit monument werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888.
Een kabelbaan loopt van deze kant over de haven naar het strand dat zuidelijk ligt. In de verte zien we de berg Montjuic.
    
Richting de waterkant staat een losstaand, oud maar ook mooi, gebouw dat het maritiem museum blijkt te zijn.
De jachthaven ligt vol met zeilschepen. De masten zijn niet te tellen.
Een hele stoet wandelaars, waaronder wijzelf, loopt over een voetgangersbrug die opendraait wanneer een schip met hoge mast in of uit de haven wil varen.
Op het 'eilandje' is het moderne, grote winkelcentrum Maremagnum. Hier buiten op een terras eten we eerst een salade en laten alle indrukken tot nu toe even bezinken. Het is heerlijk weer, inmiddels 25 graden.
Hoewel Port Vell de 'oude haven' wordt genoemd, oogt deze totaal niet oud. Dat komt doordat deze haven compleet gerenoveerd is voor de Olympische Zomerspelen van 1992.
Na de rustperiode nemen we een kijkje in het winkelcentrum Maremagnum. Allemaal luxe zaken. Daarna wandelen we verder door Port Vell langs het aquarium, over een plein en over een brede houten vloer terug naar het vasteland.